Glas KiM: „Čari“ Briselskog sporazuma… Čista egzotika!

Pre par dana pisala nam je Vesna M., mlada mama iz srpske sredine „južno od Ibra“ koja se suočila sa zanimljivim problemom.

Naime, njoj su u njenoj lokalnoj zajednici obećali posao. Ona je redovno išla na obuku, a kada je trebalo da počne da radi svoj novi posao (ništa spektakularno, da bude ćata u administraciji), nije mogla zbog toga što joj je istekla „kosovarska lična karta“.

Vesna M. je uredno otišla kod okupacionih vlasti – kao što znate, zbog Briselskog sporazuma Srbi (južno od Ibra, prim. red.) su prinuđeni da imaju dupla dokumenta, a tamo su je obavestili da ona ne može da ima dokumenta na svoje devojačko prezime jer oni znaju da je udata i da ima dečicu.

„Izvadite mi onda na muževljevo prezime“ – olako je to shvatila Vesna.

E tu kreće problem.

Službenik joj je objasnio da ona, iako po srpskim papirima uredno živi u braku, u stvari nije udata po kosovskim papirima, stoga po njima ona živi u „konkubinatu“ i ne može da ima muževljevo prezime, a što se tiče zakona ni deca im nisu iz braka.

Kada je upitala šta onda da radi, objasnio joj je da treba da donese potvrdu da se razvela u srpskom sudu pa da je oni venčaju po „kosovarskim“ zakonima!?

Vesna je naravno bila zgrožena. Nije imala nameru da se razvodi a kamoli da se sad mlati i glumi predstavu venčavanja u šiptarskoj opštini?!

Ali onda ništa od posla, a njena deca ne pitaju – da li ti imaš mama duple papire, tatino prezime, dvojno venčanje – već žele da jedu.

Vesna je pokušala da stvar sredi sa srpskim nadležnim organima, ali oni su je gledali kao da je se gnušaju, kao da je ona kriva za Briselski sporazum, kao da samo ona na celom KiM ima dupli identitet… i nisu hteli da joj pomognu, sem što su joj rekli da je razvod skup i dug a da će njena deca u školi biti pisana kao deca razvedenih roditelja… jer je škola srpska institucija!

Vesna je onda pisala nama. Mi smo istražili i videli da zaista šiptari traže, i da Beograd zna za tu njihovu odredbu da se ljudi venčavaju kod njih i da ne priznaju brakove sklopljene kod srpskih organa.

Zvali smo nadležne. Nisu znali kako da nam pomognu.
Službenik se nasmejao čak, rekavši – Što se ne odseli?
Nama nije bilo smešno.

Neka Beograd i izdajničke vlasti prestanu da nam pomažu!!
Srbi na KiM će morati da i dalje nalaze kreativna rešenja za svoje egzotične probleme u koje ih je Beograd uvalio Briselskim sporazumom.

Ja nemam rešenje. Nema ni Vesna.
Šta biste uradili vi?

FB stranica Glas Kosova i Metohije
10.3.2017

IZVOR: SRBski FBReporter