GLAD

Naslovnice viđenijih časopisa dosta prostora posvećuju – njenom veličanstvu dijeti. Čitajući ih, dobićete pregršt informacija tipa:šta smete, šta nikako ne smete jesti; izračunaće za svaki obrok precizan broj kalorija; jedite povrće sa vlaknima, puno ribe; crveno meso na nedeljnoj bazi;nikako ništa belo ( stvarno mislim na šećer i brašno, u protivnom bi ih podržala). Nakon izvesnog vremena ste u poziciji da imate frižider pun raznih đakonija koje nažalost ne idu jedna uz drugu, pa ih rađe nećete ni jesti.
Ne znam samo da li grupacija koja jako vodi računa o tome šta jede i koliko kalorija dnevno unese ili potroši, vodi računa ili bar pročita neki tekst o tome koliko u Srbiji ima gladne dece? Svaki dan sve ih je više, a cifre su zastrašujuće. Razmislite još jednom o početku ovog teksta, ali pokušajte da sagledate stvari iz njihovog ugla. Sigurna sam da njima ne bi smetalo da unose masti, ugljene hidrate, „loše“ meso i sve ono što neko uredno odbija da koristi u ishrani. Šta više, njima su baš te namirmice neophodne i veoma su ih željni. Ako već idete u šoping da pazarite nutricionističke preporuke koje znaju biti veoma skupe, možda je pametnije donirati taj novac na silne novootvorene račune za pomoć gladnima, ili poslati jedan SMS dnevno, novine su pune takvih molbi. Samo jedan, od svih nas, mnogo znači tamo nekome, nepoznatom i gladnom. Sigurna sam da bi se zapravo dobro osećali i jedni i drugi. Jedni bi zadržali dobar izgled, drugi bi se pak malo ugojili. O igračkama i slatkišima neću ni govoriti. Vide ih verovatno samo o praznicima – šta je sa ostalih tri-stotinak dana u godini?
Da li znate da je svaki treći korisnik narodne kuhinje dete? To je samo jedan obrok, a dan je dugačak. Dok se svi generalno ne presaberemo i ne prestanemo da bacamo velike količine hrane za koju, eto baš ovih dana nismo bili raspoloženi, razmislite. Setite se devojčice koja se u školi onesvestila od gladi; braće koji su veoma mladi a već ostali bez majke, dok im otac po ceo dan nadniči;
Budite srećni što niste u ovakvim vestima, ali budite i humani. Kolo sreće se okreće – nikad se ne zna šta nas iza ćoška čeka.
 

Foto: anxiety.org
Autor: Maja Milanović