Gideon Grajf: Hrvati su stvorili pakao na zemlji – Jasenovac

Priča o ubijenima u Jasenovcu nije samo priča o smrti – to je priča o najgoroj vrsti okrutnosti, zlu, sadizmu i nehumanosti, ističe izraelski ekspert za Holokaust Gideon Grajf

Glavni istoričar izraelskog Instituta za obrazovanje, dokumentovanje i istraživanje Holokausta „Šem olam“ Gideon Grajf ističe da je koncentracioni logor Jasenovac bio „pakao na Zemlji koji su stvorili Hrvati“ i upozorava na nastojanja da se izbriše i revidira istorija, što „liči na pokušaje da se ukine Holokaust“.

U intervjuu Srni Grajf kaže da se konclogor Jasenovac i druga gubilišta iz njegovog „sistema“ razlikuju od ostalih nacističkih logora zato što su mučenja u Jasenovcu bila mnogo monstruoznija nego u Aušvicu i ostalim nacističkim logorima, te i zbog činjenice da u njima nisu učestvovali njemački vojnici.

On smatra da hrvatska Vlada i neki istoričari i dalje pokušavaju da krivotvore činjenice i nastavljaju sa revizijom istorije logora Jasenovac i drugih gubilišta.

Grajf ističe da se „pred hrvatskim poricanjem istine o zločinu počinjenom u ovom logoru ne smije više ćutati“, jer je „nekoliko stotina hiljada nevinih ljudi, žena djece i muškaraca“ na najsvirepiji mogući način pobijeno i mučeno u ovom, ali i drugim logorima širom tadašnje Hrvatske, „te da je postojao poseban sistem, odnosno logor za mučenje djece“.

„Na zvaničnoj komemoraciji održanoj u aprilu 2015. godine hrvatski premijer Zoran Milanović obratio se prisutnim antifašističkim organizacijama i preživjelim logorašima i rođacima žrtva, ali desničarski predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar nije se ni pojavila na komemoraciji“, podsjeća Grajf.

On naglašava da „priča o ubijenima u Jasenovcu nije samo priča o smrti – to je priča o najgoroj vrsti okrutnosti, zlu, sadizmu i nehumanosti“.

„Počinioci zločina uživali su u zvjerstvima i patnjama svojih žrtava i neprestano su razvijali nove načine mučenja i nanošenja boli“, napominje Grajf i dodaje da u Jasenovcu „smrt sama po sebi nije bila dovoljna“.

Glavni istoričar izraelskog Instituta za obrazovanje, dokumentovanje i istraživanje Holokausta „Šem olam“ Gideon Grajf kaže da je poražavajuće to što mnoge njegove kolege istoričari ne znaju ništa o Jasenovcu.

„Čak ne znaju ni u kojoj je državi se dogodio, a kamoli da ga lociraju! A istorija ubijenih u Jasenovcu nije samo istorija smrti, već istorija o zvjerstvima, zlu, sadizmu i nečovještvu. U koncentracionim logorima koje su vodili Hrvati smrt je smatrana vrhunskom vrijednošću“, navodi Grajf za Srnu.

Grajf, izraelski ekspert za Holokaust, govoreći o najvećem koncentracionom logoru u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, zaključuje da su „hrvatske ruke potpuno prekrivene krvlju na stotine hiljada nevinih Srba, Roma i Jevreja“.

Razgovarala: Zorica SIMEUNOVIĆ

Izvor: SRNA/JADOVNO

—————

24.9.2018. za SRBski FBReporter priredila Biljana Diković