Film Emira Kusturice „Na mliječnom putu“ osvojio beogradsku publiku

Žagor raspoložene publike koja je bila raspoređena duž glavnog ulaza u Sava centru, pojačavao je pozitivnu atmosferu neizvesnosti i ushićenja. Pozdravljajući poznate zvanice, radoznala publika posebnim aplauzom pozdravila je glumicu Slobodu Mićalović i njenog supruga Vojina Ćetkovića, po dolasku na crveni tepih.

Potom je usledilo tridesetominutno defilovanje crvenim tepihom koje su srpski mediji propratili uz bliceve foto-aparata, intervjue i izjave poznatih ličnosti koje su došle na beogradsku premijeru filma Emira Kusturice, a od kojih su se posebno izdvojili Matija Bećković, Olja Bećković, Tamara Dragičević, Nataša Ninković, Srđan Golubović, Siniša Mali, Nikola Nikodijević, Verica Rakočević, kao i mnoge druge istaknute ličnosti iz sveta umetnosti, književnosti, politike, mode i filma. 

Posle svečanog otvaranja četrdesetpetog Međunarodnog filmskog festivala FEST, koji je obeležila mjuzikl numera „Filmski san“ i nastup mladih baletskih igrača obučenih u prepoznatljive kostime glumaca iz stranih filmova, na čelu sa Slavenom Došlom i Draganom Mićalović kao domaćinima i učesnicima numere, usledila je tradicionalna dodela nagrade „Beogradski pobednik“, ovog puta srpskom glumcu i reditelju Ljubiši Samardžiću, za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, kao i španskom reditelju Karlosu Sauri za dosadašnje stvaralaštvo.    

Pre početka projekcije kinematografskog ostvarenja „Na mliječnom putu“, publika je imala priliku da se pomoću video snimka „FEST In Memoriam“ podseti svih filmskih umetnika koji su nas napustili u prethodnoj godini, pozdravljajući filmske velikane poput Bate Živojinovića, Dragana Nikolića, Mire Stupice, Milorada Mandića Mande, Marinka Madžgalja, Krste Škanate i drugih gromoglasnim aplauzom.

Nakon što je italijanska glumica Monika Beluči na srpskom jeziku otvorila ovogodišnji FEST, usledilo je premijerno prikazivanje filma „Na mliječnom putu“. Dva i po sata pomešanih emocija, uzdaha, suza i smeha, obeležilo je projekciju poslednjeg ostvarenja Emira Kusturice u Velikoj dvorani Sava Centra, koja je bila popunjena do poslednjeg mesta!

Gledaoci na balkonu i u parteru Velike dvorane naizmenično su burno reagovali na scene u kojima glavni likovi i životinje ginu, ali su još uzbudljivijim i jačim smehom pozdravljali scene prošarane izvrsnom glumom Žage (Mikija Manojlovića), akrobacijama, odlučnošću i hrabrošću Milene (Slobode Mićalović), ali i naturščika i neizostavne babe, koji su filmu dali posebnu, prepoznatljivu notu humora. Ipak, posebni uzdasi publike oteli su se u scenama u kojima Kosta (Emir Kusturica) deli pomorandžu iz svojih usta sa medvedom, udara zmiju glavom i „pleše“ sa sokolom.

Pored narodne, izvorne i folk muzike u filmu, publiku su posebno osvojili „šarm“, zarazni ritam i reči pesme čiji stihovi glase „Na ovom svetu neće biti rata kad ne bude Velikoga Brata, na ovom svetu neće biti mira dok brat ne predozira…“, a koju je u filmu izveo No Smoking Orkestra zajedno sa Kusturicom.

Po završetku filma, publika je gromoglasnim dvadesetominutnim aplauzom, ovacijama i usklicima „Bravo!“, pozdravila dugometražno ostvarenje tokom cele odjavne špice, a zatim i jedan deo filmske ekipe koja je predstavljena na sceni Sava Centra, prilikom čega su Sloboda Mićalović, Monika Beluči i Emir Kusturica dobili najveći stojeći aplauz i pohvale publike.

Po izlasku iz Velike dvorane od raspoložene, emotivno zatečene i blago „šokirane“ publike, mogli su da se čuju samo pozitivni komentari i kritike od kojih su „To se zove FILM!“, „Klasični film i dalje postoji!“, „Maestro od reditelja!“, „Kakva gluma Slobode Mićalović!“, „Kakve boje!“, dugo ostali u vazduhu Sava Centra. Ipak, jedna izjava uzbuđene gledateljke za „ISKRU“ opisala je magiju ovog filma u jednoj rečenici: „Ovo je kruna njegove karijere! Samo vrhunski umetnici umeju da se igraju sa emocijama gledalaca u onoj meri u kojoj on to čini, terajući nas da se smejemo, plačemo, tugujemo zajedno sa likovima i – živimo.“

Da podsetimo, danas počinje bioskopski život filma, tokom koga će film „Na mliječnom putu“ biti prikazan u bioskopskim salama širom Srbije.

Anđela Andrić,
Iskra , VOSTOK