EULEKS po prvi put priznao da za cilj ima stvaranje šiptarske države

Misija EULEKS će nastaviti postepeni prenos ovlašćenja na šiptarske separatiste u takozvanim „kosovskim institucijama“ i sve kriminalne istrage predvodićeseparatisti među kojima je najveći broj uprav direktnih počinilaca zločina nad Srbima na KiM.

EULEKS-ovi tužioci i sudije preuzimati slučajeve samo u vanrednim okolnostima, saopšteno je danas.

„EULEKS sudije i tužioci će i dalje biti deo kosovskih institucija i radiće u skladu sa kosovskim zakonima“, navedeno je u saopštenju misije EU na Kosovu.

Ovo srpskim medijima nije privuklo ni malo pažnje iako je moralo jer predstavlja prvi javni primer priznanja da EULEKS postoji kako bi formirao paralelne i lažne institucije kvazi-države kojim bi upravljali šiptarski teroristi i počinioci najgorih zločina nad Srbima. To bi posebno trebalo da izazove pažnju jer EULEKS godinama unazad tvrdi kako je ta misija „statusno neutralna“ što ovim nedvosmisleno demantuju.

U nastavku saopštenja navodi se da će ta misija i na druge načine pomagati da zažive kvazi-državne, šiptarske institucije.

Misija će sprovoditi svoj mandat kroz nadgledanje, podučavanje i savetovanje, zadržavajući određene izvršne nadležnosti, kako bi sprovela kontinuirani i održivi napredak lokalnih vlasti, uključujući pravosudne organe i policiju.

U saopštenju se takođe ističe da će misija EULEKS obezbediti praćenje, podučavanje i savetovanje upravi, kao i rukovodstvu „relevantnih institucija vladavine prava“, u cilju jačanja lanca krivičnog pravosuđa, sa naglaskom na borbu protiv političkog uplitanja i nadgledanju osetljivih predmeta.

U bliskoj saradnji sa Specijalnim predstavnikom EU na Kosovu i Metohiji, Misija će pružiti podršku dijalogu između Beograda i Prištine, kako bi pomogla u sprovođenju preostalih sporazuma proizašlih iz dijaloga u oblasti vladavine prava, kako se navodi a zapravo u povlačenju srpske državnosti sa Kosova i Metohije što je obezbedila srpska vlast kroz delovanje nekoliko poslednjih režima na vlasti u Srbiji ali posebno potpisivanjem Briselskog sporazuma.

IZVOR: kmnovine.com