DRVO ŽIVOTA – Inspirativni tekst

Briga u zajednici – povezivanje zasebnog drveća
Razina do koje smo sposobni iskreno se brinuti jedni za druge, razina je do koje će naše zajednice procvasti i do koje će njihovi pojedini članovi biti blagoslovljeni nevjerojatnom količinom duhovne snage, entuzijazma i osjećaja sigurnosti.
Kako bih ilustrirao koliko je za nas važno da se istinski povežemo i pružimo podršku jedni drugima, rado bih vam dao nevjerojatan primjer iz šume sekvoje koji sam jednom čuo od Nj.S. Radhanatha Swamija.

Tajna drveća sekvoje
U Kaliforniji možete pronaći najveće drveće na svijetu, sekvoju. Neke sekvoje toliko su velike da je potrebno četrdeset odraslih osoba koje se drže za ruke kako bi je jednom okružile! One rastu tijekom tisuća godina i neke mogu biti stare 5 000 godina ili više.
Kada uđete u šumu sekvoje nađete se u vrlo spokojnom drevnom okružju. Zrake sunca jedva se probijaju kroz gusto lišće. Sekvoje rastu toliko blizu jedna drugoj da se čini kako dijele neku tajnu.
Kako bi bilo snažno, drveće obično mora pustiti svoje korijenje vrlo duboko. Inače bi se srušilo. Možemo uzeti primjer palme: njezino korijenje raste u zemlju onoliko duboko koliko je palma visoka. Međutim sekvoje – najviše drveće na svijetu – imaju vrlo plitko korijenje. No one ipak ostaju stajati tisućama godina podnoseći uragane, snježne oluje, potrese, a u današnje vrijeme i kisele kiše – neuznemirene. Koja je njihova tajna?

Upitate li šumskog čuvara, on će vam objasniti kako njima korijenje raste u stranu. Drugim riječima, njihovo korijenje ne raste prema dolje već u stranu, na način da se protegne i omota oko korijenja susjednih sekvoja gotovo kao da se drže za ruke. Na ovaj način – izravno ili neizravno – svako drvo povezano je sa svakim drugim drvetom u šumi i svako drvo podržava ostala. To im daje toliko puno snage da na taj način mogu nastaviti rasti tisućama godina podnoseći različite uvjete.
Međusobna povezanost također predstavlja tajnu dobre brige u zajednici. Pokazujući međusobnu brigu oni slabi postaju snažni, snažni postaju još snažniji i sva se ta snaga dijeli. To je poput gore spomenute šume sekvoje. Mlado i krhko drveće sekvoje prima snagu od starijeg drveća i tako naraste kako bi doživjelo tisuće godina. Zauzvrat, mlado drveće povezuje stara drveća i daje im snagu.
Podsjetnik na to nam je i izreka koju je Srila Prabhupada znao citirati: „Složni stojimo, razdvojeni padamo!“

IZVOR: portalomanija.com , sacinandanaswami.com