Dragomir Anđelković: Slučaj Savamala – odgovornost i dupli aršini

Početkom 2009, na način koji je bio van legitimnih, pa i legalnih okvira, srušeno je divlje romsko naselje u zoni gde je građen Belvil. To je propraćeno snažnom medijskom kampanjom, a pravdano višim nacionalnim interesima u vezi s održavanjem Univerzijade. Ne treba možda ni reći, nije bilo nikakvih velikih akcija tzv. građanskog društva, te sa tim povezanih protesta, nalik onima u vezi sa nedavnim dešavanjima u Herecegovačkoj ulici.

Neko ko ne poznaje anatomiju srpske politike rekao bi da je tokom proteklih sedam godina drastično unapređena naša građanska kultura te se sada principijelno reaguje na greške vlasti. Nije tako! Onda je na vlasti bio DS, a u pitanju su bili Miškovićevi poslovni interesi. Otuda je žuto bratstvo raspoređeno u NVO sektor i neke medije – uz to dobro povezano sa zapadnim ambasadama – ćutalo. Njemu nije bitno šta se čini već ko je nešto uradio. A stvar je onda bila gora nego danas, jer su bili pogođeni ljudi koji nisu imali drugi krov nad glavom, a sada se radi o rušenju poslovnog prostora.

Da ne bude zabune, naglašavam da podržavam, u oba slučaja, rušenje nelegalnih objekata. Kada nema osnova da budu legalizovani, treba ih ukloniti. Neretko takve građevine predstavljaju ruglo Beograda i prepreku za njegov razvoj. Ali sam i za to da se nelegalno uklanja na legalan način. Odlučno, ali u skladu sa zakonom. Stoga u nekom segmentu podržavam čak i neprincipijelna, politički motivisana talasanja, čiji je nominalni cilj da se stvari isteraju na čistinu u vezi sa Savamalom. No, uveren sam da su njihovi organizatori sada, kada je Vučić presekao Gordijev čvor, razočarani. Ne mogu sve maksimalno da iskoriste kao osnov za generisanje narodnog nezadovoljstva.

Pa njima nije smetalo slično, pa i gore, kada je iza toga stajao Đilas, ruku pod ruku sa Miškovićem. Nije im bolo oči ni mnogo toga drugog što je žuta vlast uradila tokom pljačkaške srpske tranzicije. Štaviše, aplaudirali su joj, jer navodno „evropeizira“ Srbiju, dok je ona nju zapravo ruinirala. A sada se, navodno, bune zbog narušavanja građanskih vrednosti! Nije, nego. Žuto bratstvo koje je metastaziralo u razne društvene sfere, a neretko se predstavlja lažno, kao da se radi o „nezavisnom“ glasu javnosti koja želi bolju Srbiju, samo jedno ima na umu. Kako da se ponovo dočepa vlasti, pa da kolo ponovo povedu razni Patjići, Živkovići, Mićunovići i njima slični. Onda bi bilo hvaljeno i mnogo gore od onoga što se zamera sadašnjoj vlasti.

Igra sa Savamalom se na to svodi. Zato su oni koji u vezi sa njom povlače konce sa namerom da se kriza produbi, sada besni. Vučić je svojim potezima otežao dalju realizaciju njihovog plana. On će se izjaloviti ako se potvrdi da u Srbiji ipak postoji pravna država, što znači da će doći do odgovornosti onih koji su krivi za dešavanja u Hercegovačkoj, makar bili i deo vlasti. Izvršioci i nalogodavci morali bi da odgovaraju sudski, a oni koji su zaduženi za pomenute poslove u vrhu gradske vlasti – politički. Što znači da je neizbežno da ostanu bez funkcija, čak i ako ništa nisu znali, ali su vrh lanca vlasti u vezi s onim što se dogodilo. To, a ne aktiviranje NVO sektora, koji je ćutao 2009, biće uistinu pozitivan iskorak za Srbiju! Makar i ako je iznuđen. Dok je DS bio na vlasti, niti ga je NVO pritiskao da poštuje demokratske norme, niti je zapadnim dušebrižnicima smetalo što je tako.

IZVOR: vidovdan.org