Dragana Trifković: Ubistvo Olivera Ivanovića dokaz da je politika Srbije prema KiM poražena

 Ove činjenice ukazuju na to da je Briselski sporazum, koji je Aleksandar Vučić potpisao sa separatistima iz Prištine 2013. godine, negativno uticao na bezbednost Srba na KiM. Osnovni razlog je to što su prema Briselskom dogovoru ugašene institucije Srbije na teritoriji Kosova i Metohije, pa su time srpska policija i pravosuđe integrisani u kosovski sistem, koji funkcioniše po Ustavu i zakonima takozvane države Kosovo. Ovo je dovelo do toga da Srbe na KiM hapse Albanci iz policije Kosova i da im zatim sude albanski sudovi koje je uspostavila ta lažna država. Upravo se to desilo i u slučaju pokojnog Ivanovića

Oliver Ivanović (1953-2018)

U Kosovskoj Mitrovici je, ispred prostorija svoje stranke, ubijen jedan od vodećih srpskih političara sa Kosova i Metohije. Po zvaničnim informacijama, on je ubijen pucnjima u leđa kada je ubica ispalio nekoliko metaka iz pištolja sa prigušivačem. To sve ukazuje na činjenicu da je ubistvo profesionalno izvedeno.

Podsetiću na činjenicu da je Oliver Ivanović pre toga dugo bio u zatvoru, kada je, po optužbi albanske strane da je umešan u ratne zločine, osuđen pred sudom nelegalne države Kosovo. Zatim je čitav postupak vraćen na početak, a Ivanović  pušten u kućni pritvor, a zatim i da se brani sa slobode. Ivanović je uhapšen uoči drugog kruga izbora u Kosovskoj Mitrovici, kada je bio favorit za gradonačelnika.

Nakon puštanja Olivera Ivanovića iz zatvora, u aprilu 2017. njemu je zapaljen auto, a osim toga često je primao preteće poruke. Nekoliko puta je izjavio da mu je život ugrožen, a pre nekoliko dana je izjavio da se plaši atentata. Govoreći o tome da je bezbednosna situacija na Severu Kosova krajnje nestabilna, Oliver Ivanović je rekao: „Plašim se da u ovoj nestabilnoj situaciji može stradati neko nevin, a moram priznati da se i sam plašim za svoju bezbednost.“ Nažalost, ova strepnja se obistinila na najgori mogući način.

Pored Olivera Ivanovića i drugi ugledni Srbi sa KiM su ukazivali na to da je bezbednosna situacija kritična, ali je rukovodstvo Srbije ignorisalo ovakve tvrdnje i iznosilo u javnost suprotne procene – da se bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji poboljšala. Predsednik Srbije je to ponovio i pre dva dana na državnoj televiziji.

Indikativne su sledeće činjenice: Samo na severu Kosova u periodu vladavine SNS (od 2012. godine) desio se veliki broj nasilja. Prema izveštaju Narodnog pokreta „Otadžbina“, koji čine Srbi sa Kosova i Metohije, od 2012. je „zapaljeno više od stotinu vozila, ubijeno petoro Srba, izvršeno na desetine oružanih napada na političke neistomišljenike sadašnje vlasti, a da nijedan vinovnik nije otkriven“. Takođe oni navode činjenicu da u vremenu od 2002. do 2013. godine na severu Kosova nije ubijen nijedan Srbin.

Ove činjenice ukazuju na to da je Briselski sporazum, koji je Aleksandar Vučić potpisao sa separatistima iz Prištine 2013. godine, negativno uticao na bezbednost Srba na KiM. Osnovni razlog je to što su prema Briselskom dogovoru ugašene institucije Srbije na teritoriji Kosova i Metohije, pa su time srpska policija i pravosuđe integrisani u kosovski sistem, koji funkcioniše po Ustavu i zakonima takozvane države Kosovo. Ovo je dovelo do toga da Srbe na KiM hapse Albanci iz policije Kosova i da im zatim sude albanski sudovi koje je uspostavila ta lažna država. Upravo se to desilo i u slučaju pokojnog Ivanovića.

Dragana Trifković

Veliki problem za Srbe sa KiM predstavlja i takozvana „Srpska lista“ – zajednička tvorevina Beograda i Prištine, koja je deo kosovske vlasti i koja sprovodi represiju nad preostalim Srbima. Upravo je na taj problem ukazivao i Oliver Ivanović, govoreći o tome da Srbi na KiM sada imaju veći problem sa Srbima, nego sa Albancima.

U svakom slučaju, ova tragedija će dodatno destabilizovati situaciju na KiM, i zakomplikovati odnose između Srba sa KiM s jedne strane i srpskih vlasti u Beogradu i takozvane „Srpske liste“ s druge strane, kao i uzajamne odnose svih Srba sa Albancima na KiM.

Dijalog između Beograda i Prištine, koji se vodi u Briselu, i koji je već rezultirao nesrećnim Briselskim dogovorom, obustavljen je i delegacija Srbije se vratila iz Brisela. Nažalost, iz obraćanja Aleksandra Vučića na konferenciji za novinare, koju je sazvao zbog ubistva Olivera Ivanovića, mogli smo da zaključimo da će dijalog biti nastavljen i da rukovodstvo Srbije nema nameru da zaustavi krajnje pogrešan politički pravac.

Bojim se da će i ovo ubistvo, kao i mnoga druga ubistva Srba na KiM, ostati nerazjašnjeno. Prema reakcijama javnosti, može se uočiti da postoje razne sumnje – kako one da su Olivera Ivanovića ubili albanski ekstremisti, tako i da su ga ubili politički protivnici i da je to politički motivisano ubistvo. Takođe, postoje mišljenja i da su strane službe umešane u ovaj slučaj.

Tragično ubistvo Olivera Ivanovića je potvrda da je politika Srbije prema KiM poražena i da Briselski razgovori ne mogu da rezultiraju ničim pozitivnim za Srbe. Druga potvrda se odnosi na Zapad i njihovu demokratizaciju društva, zaštitu ljudskih prava, izgradnju institucija i slične parole kojima nas obmanjuju, dok se iza toga razvija mržnja, nasilje, kriminal i haos.

Dragana Trifković, direktor Centra za geostrateške studije

Naslov i oprema: Stanje stvari

(Ruska narodna linija, 17. 1. 2018)

Izvor:Srbijadanas