Đakon Nenad Ilić: Prodaja Kosova – to bi bila Sodoma i Gomora

Ne bismo mogli jedni druge da gledamo od prezira koji osećamo i prema samima sebi i prema onima oko nas. Zbog izdaje. Pukle bi sve moralne veze i obaveze, koje su sada samo načete. Ljudski život bi zaista prestao išta da vredi. Istorija nas uči da oni Srbi koji izdaju svoju veru i svoje korene postaju zločinci. To bismo u slučaju prodaje Kosova postali svi mi

Đakon Nenad Ilić (Foto: Medija centar)

Da li zaista ovde postoje ljudi koji ne shvataju šta bi se desilo kad bismo prodali Kosovo?

Beskrajne rasprave u vezi sa očigledno komplikovanom situacijom, neozbiljni predlozi i busanja s jedne strane, zaboga razum i jezik argumenata s druge…

Ali mi nemamo o čemu da raspravljamo.

Prodajom Kosova mi bismo urušili našu nacionalnu zajednicu s mukom održavanu kroz vekove. To ne bi bila estetski neprijatna činjenica – to bi bila Sodoma i Gomora.

Ne bismo mogli jedni druge da gledamo od prezira koji osećamo i prema samima sebi i prema onima oko nas. Zbog izdaje. Pukle bi sve moralne veze i obaveze, koje su sada samo načete. Ljudski život bi zaista prestao išta da vredi. Istorija nas uči da oni Srbi koji izdaju svoju veru i svoje korene postaju zločinci. To bismo u slučaju prodaje Kosova postali svi mi.

Ni vlast ni njeni po pravilima sistema organizovani protivnici više ne bi imali trunku poštovanja ni od koga. Razbojničke, nasilničke bande bi organizovale „društveni život“, pun straha i svakodnevne nesigurnosti.

Ako ponešto od svega toga i sad naslućujemo – to je samo blago upozorenje za ono što nas čeka.

Sa saradnicima sam učestvovao u pravljenju mirne dokumentarne serije o osnovama Kosovskog predanja ili Kosovskog mita. Da bismo zajedno sagledali od kakve je važnosti ovaj naš centralni predanjski mit za naš identitet, kulturu, vrednosti. Koliko je on zaista ukorenjen u narodu koji sad izgleda tako apatično.

Izvor: FB stranica đakona Nenada Ilića

Komisija na jednom konkursu RTS-a bez gledanja serije ne pripušta je do redakcije zbog toga „što previše ima te teme, dolazi do određene inflacije i negativnog efekta, zasićenja“.

Groteskno, u vreme „unutrašnjeg dijaloga“.

Ideja o tome da ćemo suočavanjem samo sa jednim (najvažnijim!) pogledom na sudbinu Stare Srbije zaboraviti kontraargumente i apatično pristati na sve je glupa ideja.

Ne toliko zbog toga što verujem da će se naći politički način otpora tome, nego što čak i da ta ideja putem raznih manipulacija uspe – vodi ovaj narod direktno u katastrofu. A takva vrsta katastrofe ipak nikom nije potrebna. Eksplozija može da ima gadne posledice.

Naslov i oprema: Stanje stvari

(Fejsbuk stranica đakona Nenada Ilića)