Dane Čanković: Narod Je Najveća Snaga

Slušam kako neki političari, direktori, intelektualci kažu „Narod je stoka“. Inače, običan čovjek čak i tu stoku (domaće životinje) naziva blagom, a narod smatra dobrim i trpeljivim i tu osobinu doživljava kao vrlinu a ne manu.
I dok su, prije više godina, takvi intelektualci, pričali o Evropskoj uniji kao „raju na zemlji“, običan čovjek, onako usput, je govorio, dok Srbi budu spremni za Evropsku uniju ona će se raspasti. Dok su svojevremeno, sa radošću i strahopoštovanjem pričali o NATO-u, običan čovjek je „bušio“ NATO, i govorio „Nećemo u NATO, nećemo u rat“. Dok su oni mondijalistički centar moći doživljavali kao svemoć, koji je želio da rasturi države i narode (a kako ne bi Republiku Srpsku), običan čovjek je širio transparent „Ne bojmo se, uz Srspku je Rusija“. Dok su govorili (2007-2008. godine) neće biti krize kod nas, običan čovjek je najavnjivao krizu i govorio „Pobijedimo krizu radom, radujmo se i radimo“. Oni o ukidanju carine i slobodnom tržištu u EU, a običan čovjek, to će nam uništiti domaću proizvodnju, i šta će im onda kvote (količina izvezenih proizvoda) koje se nameću za svaku zemlju. Oni, privucimo strane investicije, a običan čovjek dodaje, tako će nam pokupiti „kajmak“ i otići. Bolje nam je pokrenuti proizvodnju svojim novcem, pa taman to bilo i u vidu bonova. Običan čovjek kaže „Direktori sve bogatiji, a firme sve siromašnije, ovakva privatizacija je pljačka“, a oni „Bolje ikakva nego nikakva“. Običan čovjek, sram vas bilo sve sudije. To su trebali biti najmoralniji ljudi, a nijedan sudija se nije pobunio protiv sramnih presuda… kojima su poništavani ugovori o razmjeni nekretnina i onda izbacivali srpske porodice iz vlastitih imanja, kojima su potvrđivali pljačku halapljivih… i odjekuje, tiho izgovorena misao, običnog čovjeka, „Jednoga dana te presude će suditi onima koji su ih donijeli“. Oni kažu, da je sudstvo nezavisno, a običan čovjek, to vam je nikakva odbrana, jer je nezavisno samo onda kad je pravedno. Političari su zabranili temu o Odluci Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti sva tri naroda i u RS u FBiH, a običan čovjek ta odluka je izvor problema i drugih štetnih odluka, u temelju ruši Dejtonski sporazum i daje pravnu osnovu za ukidanje Republike Srpske. Običan čovjek smatra da politika ne mora biti „kurva“ a svi političari lopovi. Ima i dobre politike i poštenih političara.
Zašto takva razlika… intelektualci (najčešće nevjerujući ljudi) do perfekcije tumače ono što je bilo, što je već viđeno, otkriveno, ali često bolja predviđanja ima običan vjerujući čovjek, jer se on ne uzda samo u svoju pamet. Intelektualci su smislili čudno opravdanje za neophodno predviđanje, kako bi se spremno dočekali, naročito, politički događaji. I kažu „Neću da budem baba gatara.“ A običan čovjek od njih očekuje da budu pravi intelektualci.
I sad običan čovjek govori „nemojmo velike događaje dočekati razjedinjeno u sukobu, gledajući samo lični interes i pothranjujući svoju gordost i sujetu, već jedinstveno i spremno iskoristimo i okolnosti koje dolaze poslije više decenija i idu srpskom narodu na ruku. Ne trebaju nam reforme sa ljudskim žrtvama, treba nam hrišćanski preobražaj s ljubavlju.
Predsjednik Dodik nalazi se na raskrsnici sa koje može krenuti u blato istorije, ili da uđe u istoriju kao jedan od najvažnijih Srba u zadnjih sto, dvjesta godina. Milosrdni srpski narod ga treba pozvati da se stavi na čelo sveobuhvatnog pokreta dobra koji podrazumijeva unutrašnji dogovor političara, naroda, crkve i formiranje vlade nacionalnog jedinstva, koju bi činili sposobni, dobronamjerni, stručni rodoljubi, bez obzira, pripadaju li ili ne nekoj partiji. A on, kao pokajni sin, spreman na životni izazov, da se javno obrati narodu… razgovara sa svim političarima, crkvenim velikodostojnicima. Silno vjerujući u mogućnost preporoda, narod bi ga podržao i zajedno učestvovao u tom plemenitom i istorijskom podvigu. A oni političari koji eventualno budu protiv takvog jedinstva za sveobuhvatni pokret dobra, neka se sjete Zakheja, carinika koji je rekao „Gospode, pola imanja ću podijeliti siromašnima i svima koje sam uvrijedio vratiću četvorostruko“ (V,;Lk.19,8). I da li su takvi političari sigurni u sebe, da ih vlast neće pokvatiti i biti još veći grešnici?
Nemojmo da prihvatimo sumnju lukavog, jer tada nećemo učiniti ni prvi korak ka dobru, pomislimo da u nama djeluje sila Božija i sa Njom možemo sve.
Moć jedinstva političara, naroda i crkve pokazala se u odbrani Dana Republike Srpske i ona predstavlja nada za buduće događaje.

Banja Luka,
06.02.2017.​

Predsjednik Pokreta
Dane Čanković

IZVOR: ANTI-CENSURA