Crnogorci su po narodnosti Srbi, a crnogorske narodnosti ne postoji!

Udžbenik koji je objavljen na Cetinju 1914. godine u vrijeme Kraljevine Crne Gore “Poznavanje zakona”, štampano u KR. CR. državnoj štampariji, koji su sastavili Živko Dragović i Ljub. A. Bakić, u četvrtom paragrafu, pod nazivom “Narod” se opisuju i obrazlažu pojmovi narod i narodnost, ističući da su Crnogorci po narodnosti Srbi, a da crnogorska narodnost ne postoji.

“Ukupan broj stanovništva jedne države, koje je vezano jedinstvom državne vlasti, čini narod u političkom smislu, nezavisno od toga, da li je taj narod jednog plemenskog porijekla ili nije. Tako n.pr. reče se “amerikanski narod” i pod tijem imenom treba razumjeti sve skupa državljane Saveznih Država i ako su po narodnosti veoma razonodni. To isto vrijedi i za narod francuski, njemački, rusk i t.d. “, smatraju autori ovog udžbenika.

”Pojam dakle “narod”, u političkom smislu, ne poklapa se sa pojmom “narodnost”, jer je prvi pojam mnogo širi od drugog.” kako je opisano na 104. strani.

“Odnosno naroda naše otadžbine, mi ne bi nikako mogli upotrebiti naziv “crnogorski narod” u smislu narodnosti, pošto se Crnogorci po narodnosti Srbi, a crnogorske narodnosti ne postoji. Pored toga, na crnogorskoj državnoj teritoriji ima državljana i drugih narodnosti osim srpske, ali im to ne smeta, da i oni, sa političkog gledišta, spadaju u crnogorski narod.” istakli su autori i dodali da je tadašnja teritorija Crne Gore, ono zemljište koje zahvataju njene političke granice, i da na tom zemljištu gdje isključivo ili većinom živi srpski narod, te zemlje se skupa zovu Srpskim Zemljama.

pozakon

pozak104

pozak105-(1)

IZVOR: in4s.net