POKEMON GO — CIA KAMERA U SVAKOM DVORIŠTU, KUĆI… I VOJNOJ BAZI

Reći ću vam nešto zanimljivo o «Pokemon Go» igri.

Tri puta sam već do sada davao intervjue na ovu temu zbog čega sam morao da tražim informacije iz primarnih izvora na engleskom.

Kreator: Niantic Labs. Interno pokretanje Gugla. Veze Gugla sa Velikim Bratom — to sami potražite na Guglu, ja ću malo dublje objasniti stvari.

— Niantik je osnovao Džon Henk (John Hanke) koji je takođe osnovao Keyhole, Inc («Ključaonica») — projekat za mapiranje površine otkupljen od strane tog istog Gugla i na čijoj su osnovi kreirani Gugl-karte, Gugl- Zemlja, Gugl-prikaz ulica.

— Keyhole, Inc sponzoriše fond In-Kju-Tel (In-Q-Tel). Ovaj fond CIA-e, zvanično je osnovan 1999. godine.

Koristeći se gore navedenim aplikacijama, rešili su važne zadatke:
— Nadogradnja mapiranja površine planete, uključujući puteve, baze i tako dalje. A ranije su karte bile strateške i poverljive — građanske karte su čak namerno pravljene sa greškama.
— Automobili-roboti Gugl-Strits su mapirali čak i najmanje ulice grada, puteljke, automobile, lica…

Ostalo je rešiti samo još jedan problem. Kako zaći u naše domove, podrume, kasarne i tako dalje po spisku?

Niantic Labs proizvodi sjajnu «zaraznu» igricu, moderane tehnologije više realnosti.

Kada preuzmete aplikaciju, date joj prava (pristup kameri, mikrofonu, žiroskopu, Dži-Pi-Esu, U-Es-Beu itd), a vaš telefon zavibrira i javi da su prva tri pokemona tu! (Prva tri su uvek tu odjednom i u blizini).

Igra zahteva da ih uslikate sa svih strana, a zatim nagradi vaš prvi uspeh. A istovremeno dobije fotografije vaše trenutne lokacije, uključujući i položaj i ugao nagiba telefona.

Čestitamo! Upravo ste snimili vaš stan! Da objašnjavam dalje?

Instaliranjem igre vi prihvatate uslove pod kojima možete da instalirate ovu igricu. A ti uslovi nisu prosti. Niantik vas i zvanično upozorava: «Mi sarađujemo sa državnim organima i privatnim kompanijama. Možemo da im otkrijemo bilo kakve informacije o vama ili vašem detetu….». Ali ko to čita?

Tu je i tačka 6: «Naš program nije u stanju da ispuni zahtev vašeg pretraživača «Ne prati» — «Do not track».

Osim dobrovoljnog i veselog mapiranja svega i svakog, otvaraju se još neke interesantne mogućnosti. Na primer, neko poželi da sazna šta se radi u zgradi, na primer, Državne dume? I desetinama poslanika, čistačica, novinara zavibrira telefon: «Pikaču je blizu!!!». A srećni građani izvade svoje pametne telefone, aktiviraju kamere, mikrofone, Dži-Pi-Es, žiroskop … i počnu da se okreću gledajući u ekran i pošalju terabajte videotoka i… Bingo! Svet se ponovo promenio, postao je drugačiji.

Dobro došli u novu eru.

IZVOR: SRB.News-Front.info

FOTO: pokemon.com