CDM: Srpski pop u anti-NATO kampanji, žele župana, hodžu i rabina!

Riječi Svetog Petra Cetinjskog, mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i lično vojno iskustvo tokom kog je osjetio NATO “blagodeti”, naveli su sveštenika Srpske pravoslavne crkve, inače Katunjanina, Miajla Backovića da uđe u rukovodstvo Unije za neutralnost koja radi protiv crnogorskog članstva u Alijansi. Tako nam je čelnik Unije, Gojko Raičević, odgovorio na pitanje šta jedan pop i s kojim ciljem radi u političkoj anti-NATO kampanji. Raičević dodaje – on bi volio da su s njima, osim sveštanika SPC, i katolički župan, muslimanski hodža i jevrejski rabin.

Raičević kaže da je potpuno normalno da sveštenik Backović, kako građanin Crne Gore, uživa sva prava koja mu obezbjeđuju Ustav i zakoni.

“Backović je Katunjanin, sudbinski vezan za Crnu Goru u kojoj živi sa porodicom i potpuno je normalno da bude aktivan u odlučivanju oko jednog od sudbinskih pitanja za budućnost svoju, svoje porodice i naroda kojem pripada”, kaže Raičević.

Zatim, odluka Backovića je, kaže Raičević, u skladu sa Crkvom i izjavama Amfilohija.

Mitropolit se više puta obrušio na NATO za kog je rekao da danas radi radi isto što i sultani u svoje vrijeme, da je Alijansa nacional-fašistički pakt koji nastavlja djelo Adolfa Hitlera i Benita Musolinija, kao i da NATO služi bogovima nasilja i tiranije Hermesu ili Molohu.

Zanimljivo je i to što je sadašnji sveštenik nekad bio i vojnik.

“Backović je kao vojnik jugoslovenske vojske u elitnoj 63. padobranskoj jedinici najbolje osjetio ‘blagodeti’ koje nosi NATO i vrlo svjesno donio odluku da da svoj doprinos da Crna Gora ostane vojno neutralna“, objasnio je Raičević.

On ističe da u Uniji ima mjesta za sve vjere.

“Lično bio bih srećan da su pored sveštenika mitropolije crnogorsko primorske i katolički župan, muslimanski hodža i jevrejski rabin”, kaže Raičević.

Profesorka sociologije religije na novosadskom univerzitetu Zorica Kuburić za CdM kaže da je uključivanje sveštenih lica u politiku odraz nemoći, a ne moći.

„U nekim vjerskim zajednicama se zabranjuje i vjernicima da se politički angažuje, dok su u drugim to podrazumijeva samo po sebi. Međutim, teško je odvojiti vjersko, društveno i političko. Teško je takođe odvojiti privatnu i javnu sferu, to se ipak sve nalazi u jednoj ličnosti. No, meni se ipak čini da sama činjenica da su sveštena lica organizovana i uključena u javnu debatu nezavisno od zvanične politike, više govori da je riječ o nemoći nego o moći, i o odvojenosti vjerskog od političkog, ali ne i od društvenog“, kaže ona.

Kuburić objašnjava da je religija druga strana politike.

“Ne bavi se isključivo duhovnim pitanjima, već i ovozemaljskim problemima. Bilo da utiču na vjernike direktno i javno ili tajno u ličnim kontaktima, vjerske vođe imaju itekako uticaj na narod jer se njima, prema svim istraživanjima, više vjeruje nego političarima. Tako da se uticaj ne može izbjeći”, kaže ona za CdM.

“S druge strane, ako je riječ o državnoj crkvi, ona opet utiče i to javno i očekivano. Prema tome, naša sekularizacija i odvojenost religije i politike je samo postavljanje granica između dva sistema, ali se oni vrlo prepliću, od saradnje, neutralnosti pa sve do sukoba”, napomenula je ona.

IZVOR: in4s.net