Bratunac — sjećanje na 3.500 ubijenih Srba (VIDEO)

Parastosom na bratunačkom Gradskom groblju, koji predvodi episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom i prisluživanjem svijeća za pokoj duša nastradalih, danas je odavana počast i obelježeno je stradanje oko 3.500 Srba iz Srednjeg Podrinja i Birča koje su ubili pripadnici takozvane Armije BiH tokom proteklog rata, piše „Sputnjik“.

Na spomen-krst u Bratuncu cvijeće su položili predsjednik Srpske Milorad Dodik, izaslanik člana Predsedništva BiH iz Srpske Mladena Ivanića, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Milenko Savanović, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin, ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević, te izaslanik ruske Ambasade u BiH i predstavnici OHR-a.

Centralni komemorativni skup održava se povodom 24 godine od velikog stradanja Srba u okolini Srebrenice i Bratunca na Petrovdan 1992. godine i u znak sjećanja i odavanje počasti svim Srbima srednjeg Podrinja ubijenim i poginulim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Prema podacima Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina, bez jednog ili oba roditelja u Podrinju tokom proteklog rata ostalo je oko 800 srpske dece, a oko 5.400 porodica ostalo je bez pokretne i nepokretne imovine.

Od aprila 1992. do januara 1993. godine u napadima muslimanskih snaga iz Srebrenice uništeno je i razoreno na desetine srpskih sela, masakrirano i na najbrutalniji način ubijeno stotine srpskih civila u Srebrenici i selima oko Bratunca, Milića, Srebrenice i Skelana.

 

Dodik: Svi će pohrliti u Srebrenicu, a u Bratuncu nikog nema

Na obilježavanju Dana stradanja Srba u Bratuncu nema predstavnika međunarodne zajednice, a za dva dana svi će da pohrle u Srebrenicu, jer za njih postoji samo jedno stradanje, rekao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i dodao da je u Srebrenici bilo zločina prema muslimanima, ali da nije bilo genocida.

Dodik je nakon parastosa žrtvama rata u Podrinju rekao da su Srbi u Bosni tokom rata branili državu i da nisu željeli ništa osim mira.

On je dodao da je RS pokazala svoju sposobnost da samostalno živi, što nije slučaj, kako kaže, sa BiH, Federacijom i velikim brojem kantona.

„BiH je dokaz promašenosti, diverziju, u političkom smislu njenog postojanja, vrši međunarodna zajednica, a jedna od tih diverzija je i to što danas nema nikog od njih, a za dva dana svi će pohrliti u Srebrenicu“, rekao je Dodik.

On je dodao da se međunarodna zajednica dodatno ustrijemila da okarakteriše stradanje u Srebrenici kao genocid, ali da Srbija to nikada neće prihvatiti.

Kako kaže, Alija Izetbegović je u Bosni doveo oba naroda u strašni rat i on je produkovao veliko stradanje muslimana u Srebrenici.

Prema Dodikovim rečima, tačno se zna dokle su suze majki, a kada počinju lažne suze političarki koje žele da naprave pritisak.

„Kako je moguće da za jednu dobru namjeru premijera Srbije Aleksandra Vučića kažu da nije dobrodošao. Kažu Vučić nam je uzeo Srebrenicu, šta je trebalo, da pogine, pa da kažu hvala što je došao. Srebrenica je RS“, rekao je Dodik.

On je dodao da niko ne pokušava da poništi bol i tugu srebreničkih majki, ali da želi da može da se čuje i bol srpskih majki.

Dodik je podsjetio da su Srbi ukupno pretrpeli najveća stradanja u prošlom ratu, te da cilj RS nije BiH.

„RS je država, a BiH promašeni pokušaj države“, zaključio je Dodik.

IZVOR: in4s.net