JAPANCI BESNI: PROTEST STANOVNIKA OKINAVE – Ameri, idite kući!

Hiljade Japanaca se okupilo na ostrvu Okinavi na protestima protiv SAD, jednim od najvećih za poslednjih 20 godina, javljaju svetski mediji.

„Protesti predstavljaju najnižu tačku u odnosima SAD i Japana po pitanju Okinave i dovode u pitanje planove SAD da premesti svoju bazu na druge delove ostrva“, navodi se u saopštenju agencije Rojters.

Poslednji put su Japanci na Okinavi izlazili na velike demonstracije protiv Amerikanaca pre 20 godina, kada su trojica Amerikanaca kidnapovala i silovala 12-godišnju učenicu.

Zbog demonstracija SAD i Japan su se 1996. godine dogovorili da premeste vojnu bazu Futenma, koja se nalazi u gusto naseljenom području Okinave, na drugi deo ostrva. Međutim, taj plan nije realizovan. Ove godine na ostrvu su se već dogodila dva incidenta u kojima su učestvovali američki vojnici.

Krajem maja japanska policija je uhapsila 32-godišnjeg Amerikanca Keneta Frenklina zbog sumnje da je ubio 20-godišnju Japanku Rinu Simabukuro, čije telo je pronađeno u šumi.

Posle toga je američka oficirka vozila u pijanom stanju i izazvala nesreću. Ona je bila uhapšena, a onda su Amerikanci za svoje vojnike uveli „suvi zakon“, koji je prema podacima medija „delimično ublažen“ samo 11 dana nakon njegovog uvođenja.

Na Okinavi se sada nalazi 50.000 američkih vojnika, od kojih 30.000 živi u vojnim bazama. Amerikanci su to ostrvo držali pod okupacijom do 1972. godine. Oko petine ostrva i danas se nalazi pod kontrolom američke vojske.

IZVOR: priredila Biljana Diković/facebookreporter.org