Aleksić: Na djelu pokušaj pokatoličenja Crne Gore

Tragična sudbina srpskog naroda u ovom vremenu posledica je srbofobije, koja je ugaoni kamen novog svjetskog (antihrišćanskog) poretka. Aktuelni režim u Podgorici želi da izvede Crnu Goru iz istočno-pravoslavnog civilizacijskog kruga, kome pripada više od hiljadu godina, i da joj nametne zapadno-rimokatolički kulturološki obrazac, što je još 1991. u intervjuu „Glasu koncila“ (zvaničnom glasilu Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj) razradio tada vodeći crnogorski ideolog, osnivač Dukljanske akademije, a danas istaknuti član CANU, Jevrem Brković. On je, između ostalog, istakao: „Ja sjutra na tom divnom našem Jadranskom moru, pomorju i uzmorju, vidim jednu buduću mediteransku, jadransku uniju, koju će činiti Albanija, Crna Gora i Hrvatska“.

Radi se, dakle, o „duševnom prerađivanju“ Crne Gore i konstrukciji novog identiteta. Uostalom, iz Đukanovićevog najbližeg okruženja je nedavno lansirana teza da će najveći uspjeh savremene Crne Gore biti njeno uvlačenje u NATO i radikalan otklon od pravoslavlja.

Ovako dr Budimir Aleksić, rukovodilac nedavno osnovanog Instituta za srpsku kulturu u Crnoj Gori, za „Novosti“ komentariše ambijent u kojem egzistira srpski narod u Crnoj Gori.

Na pitanje kako odbraniti srpski identitet i kulturu, odgovara da je za to najbolji lijek osnivanje kulturnih ustanova, koje se bave istraživanjem i prezentovanjem bogatog kulturnog i duhovnog nasleđa.

Poznato je da se istorijska i nacionalna svijest najsigurnije i najtrajnije čuvaju u kulturnim institucijama. To su, uostalom, znali još početkom 19. vijeka Srbi u Austrougarskoj, pa jedne strane, a s druge kulturocidnog zatiranja i eliminacije. Tako se srpski jezik, kojim se na ovim prostorima govori od pamtiveka, preimenuje u tzv. crnogorski, a ćirilično pismo se protjeruje iz državnih institucija i javne svijesti“, kazao je Aleksić.

– Falsifikuje se i manipuliše i Njegoševim djelom?

Tako je. Njegovo djelo se čereči i falsifikuje, a sve pod firmom „novog čitanja“. Zapravo, Njegoševo djelo je postalo predmet političkih manipulacija protagonista crnogorskog separatizma. Njihov zahtjev da se redefiniše tumačenje poezije i Njegoševog djela uopšte, treba posmatrati u okvirima jedne šire strategije, čiji je cilj da se potre cjelokupna istorija, tradicija i memorija Crne Gore, i nametanje novog identiteta Crnogorcima: umjesto srpskog i pravoslavnog, želi im se nametnuti novi „crveno-hrvatski“ identitet. To je danas državni projekat. Suština te konstrukcije je u stavu da su Crnogorci po nacionalnosti bili Crveni Hrvati, koji su ispovedali katoličku vjeru, a koje je „popravoslavio“ i „posrbio“ Sveti Sava, a tu njegovu delatnost su nastavili i razvijali Petrovići, a posebno Njegoš. Za crnogorske separatiste i neke islamske krugove u Crnoj Gori, Njegoš je „genocidni pesnik i ideolog etničkog čišćenja“.

– Kako zaustaviti dukljansku lažnu istoriografiju, jezike?

To se može (i mora) zaustaviti odlučnom borbom za očuvanje vlastitog identiteta, za očuvanje tradicionalnih vrijednosti i uspostavljanje slobode i demokratije u Crnoj Gori. Ta se borba mora voditi i u Skupštini Crne Gore, i u medijima, i uz pomoć kulturnih ustanova. Smenom aktuelnog režima, koji sprovodi dukljanskomontenegrinski ideološki projekat, i uspostavljanjem demokratskog poretka, koji bi garantovao slobodu naučnog stvaralaštva i sproveo depolitizaciju obrazovnog sistema, bila bi zaustavljena dukljanska histerija i sve druge anomalije.

IZVOR: in4s.net