Albanske pevačice u srpskim crkvama otpevale šta čeka Srbe ako se odreknu Kosova

Već postaje fenomen da estradne umetnice sa Kosova i Metohije oskudno odevene snimaju spotove u pravoslavnim svetinjama i na taj način skrnave srpsku pravoslavnu baštinu, što prolazi bez reakcije i osude međunarodnih institucija.

Albanska pevačica sa švajcarskim državljanstvom Aljbana Azizi upravo je šokirala srpsku javnost time što je oskudno odevena snimila spot u Crkvi Svetog Nikole u Novom Brdu, u blizini Prištine.

Pre nje, sličan spot sa razgolićenim igračicama, još 2014. godine, napravila je albanska muzička grupa u Hramu Hrista Spasa u centru Prištine na čelu sa pevačicom Erom Istrefi.

Bez dozvole Srpske crkve

Ni za jedan „performans“ nije tražena dozvola od SPC, već je sve rađeno samoinicijativno i bez osude međunarodnih institucija.

„Kada je reč o najnovijoj uvredi ili pokušaju desakralizacije Crkve Svetog Nikole, pretpostavljam da iza svega stoji neko ko „brine“ o takvim stvarima i ko je verovatno naručio ovakvu pesmu i ovakav spot“, kaže istoričar Miloš Ković za Sputnjik.

Prema njegovim rečima, ovo je najbolji dokaz šta čeka naš narod i svetinje na KiM ukoliko dozvolimo otcepljenje Kosova od Republike Srbije:

„Za one kojima ni ovo nije dovoljno, treba im preporučiti da odu u Republiku Albaniju i da vide da li je išta ostalo od kulturnih spomenika srpskog naroda u severnoj Albaniji, pre svega u okolini grada Skadra i da li tamo uopšte ima ostataka srpske nacionalne manjine.“

Civilizovani svet ćuti

Ković napominje da nije jasno zbog čega niko u civilizovanom svetu još nije osudio ove događaje. On se pita da li bi se ćutalo ukoliko bi se slične stvari radile u džamijama ili katoličkim katedralama.

„Ponavlja se politika dvostrukih standarda i danas se, kao i pre trideset godina, Srbi tretiraju kao ljudi drugog reda u globalnim svetskim medijima. Ono što je dozvoljeno Albancima, Bošnjacima, Hrvatima, Crnogorcima — to Srbima nije dozvoljeno. I to je ono što je nepodnošljivo za Srbe“, komentariše Ković, dodajući da sve ovo vodi ka stvaranju „velike Albanije“.

Prema njegovim rečima, Zapad računa na pripajanje Kosova „velikoj Albaniji“.

miloš ković
Miloš Ković / Foto: S. Garić

„To radi NATO u ovom trenutku, ali se ne dozvoljava ujedinjenje Srba iz Republike Srpske i Srbije. Srpske žrtve su nepostojeće. Srpski kulturni spomenici su nepostojeći, sa izuzetkom nekoliko najvećih, onih naših koji su pod zaštitom Uneska i koji se jednostavno ne mogu sakriti. Zato moramo budno da pratimo šta se sa njima događa“, ističe naš sagovornik.

Ove događaje je do sad osudila samo Eparhija raško-prizrenska i kosovsko-metohijska, kao i Srpska lista koja je istakla da je spot Aljbane Azizi nastavak skrnavljenja svetinja i objekata Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji i apelovala na međunarodnu zajednicu da najodlučnije stane u zaštitu srpskih bogomolja.

Foto: Youtube printscreen

Sputnjik

Hronograf

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *