Železnjak: Ako Srbija uđe u EU, Rusija će morati da preispita mnoge sporazume

„Jedinstvena Rusija” aktivno sarađuje sa političkim partijama u svetu. Kako se odvija međustranačka saradnja sa južnoevropskim parlamentarcima? Kako će ulazak Srbije u EU uticati na odnose sa Rusijom? Zbog čega je opasno uvlačenje Crne Gore u NATO? Na ta pitanja za sajt „Jedinstvene Rusije“ je odgovorio zamenik sekretara Generalnog saveta „Jedinstvene Rusije” i potpredsednik Državne dume Sergej Železnjak.

Može li ulazak Srbije u EU zakomplikovati rusko-srpske odnose?

Sergej Železnjak: Pitanje integracije u bilo koji savez, kao i druga pitanja spoljne politike, svaka nezavisna država treba da rešava samostalno, u skladu sa interesima i mišljenjem sopstvenih građana.

Sa druge strane, treba istaći da se glavni i za Srbiju apsolutno neprihvatljiv uslov koji postavlja Evropska unija sastoji u priznavanju odvajanja Kosova i Metohije. Partija „Jedinstvena Rusija” se tokom proteklog perioda čvrsto pridržavala i pridržava se politike pružanja podrške našim srpskim partnerima, kako vladajućoj stranci tako i opozicionim snagama, u sprovođenju nezavisnog političkog kursa u interesu građana Srbije. Isto tako treba reći da u kontekstu sve jačih centrifugalnih tendencija u samoj Evropskoj uniji danas u velikoj meri gubi smisao diskusija o varijantama integracije Srbije u tu međunarodnu strukturu.

Nama je potpuno jasno da bismo u slučaju duboke integracije naših srpskih partnera u Evropsku uniju najverovatnije morali da preispitamo niz sporazuma između naših zemalja kako bismo zaštitili svoje ekonomske interese.

Pored toga, ozbiljno nas zabrinjava pokušaj NATO-a da pojača svoje pozicije na Balkanu, uključujući i pokušaje u nama bratskoj zemlji Srbiji. U Crnoj Gori dobro vidimo koliko dubok raskol u društvu izaziva težnja da se ta zemlja uvuče u Severnoatlantsku alijansu po svaku cenu i uprkos volji naroda Crne Gore. Zbog toga mi podržavamo težnju srpskih kolega za očuvanjem sadašnjeg statusa vojne neutralnosti i tu političku liniju ćemo i dalje sprovoditi kao jednu od važnih komponenti prijateljskih rusko-srpskih odnosa.

Najvažnije je da srpske političke snage same, bez pritisaka spolja, odrede puteve i metode daljeg jačanja neutralnosti, uključujući i ideju da se ta neutralnost definiše ustavom, što bi bila dugoročna garancija neulaska Srbije u NATO.

Zbog čega je opasno članstvo u NATO-u?

Sergej Železnjak: Mi sa nedoumicom pratimo situaciju u kojoj birokratski aparat Severnoatlantske alijanse pokušava da pronađe smisao sopstvenog postojanja u podsticanju konfrontacije sa Rusijom. Po evropsku bezbednost je opasno postavljanje u Evropi američkog sistema PRO koji je okrenut protiv Rusije. Takođe smatramo da je nepromišljeno i riskantno sprovođenje politike prinudnog širenja NATO-a u Jugoistočnoj Evropi, koje je već gurnulo Crnu Goru u duboku socijalno-političku krizu i izaziva ozbiljne tenzije u društvenom životu Srbije.

Zašto vlasti Crne Gore ne žele da održe referendum o ulasku u NATO?

Sergej Železnjak: Sudeći po anketama javnog mnjenja, većina građana Crne Gore se protivi ulasku u NATO, i većina stanovništva zahteva da se održi referendum. Međutim, usled izvesnih okolnosti, na našu veliku žalost, vlasti Crne Gore nemaju mogućnost da sprovode nezavisnu politiku u interesu sopstvenih građana.

Mi podržavamo odgovorne političke snage crnogorskog društva u njihovoj težnji da formiraju nacionalni konsenzus po ovom pitanju. Pored toga, intenzivno vodimo dijalog sa našim crnogorskim partnerima kako po pitanjima bezbednosti, tako i po drugim ključnim pitanjima, uključujući i razvoj turizma sa Rusijom i pružanje podrške našim sunarodnicima sa stalnim mestom boravka u Crnoj Gori.

Intenzivno uvlačenje Crne Gore i drugih balkanskih zemalja u NATO i pored otpora koji se tom procesu pruža unutar tih zemalja, svedoči da ideja stvaranja Saveza neutralnih suverenih država Jugoistočne Evrope postepeno postaje realna geopolitička alternativa i ideološka protivteža planovima rukovodstva SAD usmerenim na dalje širenje NATO-a.

IZVOR: Ruska reč/vostok.rs