SDA traži da Srpska „povuče odlikovanje dodeljeno Radovanu Karadžiću“

POZDRAVILA ODLUKU KOJOM JE USTAVNI SUD BiH PROGLASIO 9. JANUAR NEUSTAVNIM

* Glavni odbor SDA izrazio zabrinutost  povodom informacija da pripadnici Bezbednosno-obaveštajne agencije Hrvatske vrbuju državljane BiH s ciljem „da se u pojedine džemate pokušaju podmetnuti dokazi o navodnim terorističkim aktivnostima i time kreira lažna slika o postojanju naoružane ekstremističke mreže u BiH da bi se lakše ostvarivali politički ciljevi usmereni protiv BiH i Bošnjaka“

 * Najoštrije osudila pokušaje „oživljavanja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne“: „To predstavlja kontinuitet delovanja s ciljem ponovnog uspostavljanja paradržavne tvorevine koja je proizvela udruženi zločinački poduhvat osuđen od Haškog tribunala. Poručujemo da nikada neće uspeti nikakvi pokušaji dalje teritorijalne i etničke podele BiH“

________________________________________________________________________

GLAVNI odbor SDA u zaključcima sa današnje sednice u Sarajevu zahteva „od vlasti u Republici Srpskoj da povuku odlikovanje dodeljeno Radovanu Karadžiću“ i izmenu imena Studentskog doma na Palama nazvanog po prvom predsedniku Republike Srpske, te pozdravlja odluku Ustavnog suda BiH da proglasi neustavnim obeležavanja 9. januara.

lavni odbor SDA u zaključcima svojio je danas zaključke u kojima se naglašava da pravosnažna presuda Radovanu Karadžiću ima „istorijski i pravni značaj“.

Jednim od zaključaka pozdravlja se odluka Ustavnog suda BiH da proglasi neustavnim obeležavanje 9. januara kao Dana Republike, te ističe kako je „obaveza vlasti Republike Srpske da poštuju Ustav BiH, sprovode odluke Ustavnog suda, te poštuju međunarodne i evropsku konvenciju“.

SDA zahteva u zaključcima da Tužilaštvo BiH dovede do kraja istragu i pokrene krivične postupke protiv organizatora okupljanja pripadnika Ravnogorskog pokreta u Višegradu, te pokretanje postupka zabrane ovakvih i sličnih okupljanja, kao i zabranu delovanja pokreta u BiH, koje, kako navode, „predstavlja stalnu pretnju miru i stabilnosti“.

Glavni odbor SDA osuđuje, kako ističu, „učestale fizičke i verbalne napade na povratnike u Republiku Srpsku, kao i pretnje koje im se upućuju, te poziva nadležne organe da hitno procesuiraju i sankcionišu počinioce ovih napada“.

Iako ne navode konkretne primere napada i pretnji, u SDA smatraju da vlasti u Srpskoj moraju da preduzmu konkretne mere koje će doprinijeti suzbijanju nacionalne mržnje.

Ova stranka je izrazila „zabrinutost“ zbog informacija da pripadnici Bezbednosno-obaveštajne agencije Hrvatske vrbuju državljane BiH s ciljem, kako u ovom zaključku Glavnog odbora obrazlažu, „da se u pojedine džemate pokušaju podmetnuti dokazi o navodnim terorističkim aktivnostima i time kreira lažna slika o postojanju naoružane ekstremističke mreže u BiH da bi se lakše ostvarivali politički ciljevi usmereni protiv BiH i Bošnjaka“.

SDA traži od policijsko-bezbednosnih agencija u BiH da o ovom pitanju preduzmu hitne mere iz svoje nadležnosti, a od pravosudnih institucija da preduzmu neophodne radnje da se slučaj rasvetlio i odgovorni sankcionisali, a ne da dođe do zataškavanja ovog slučaja.

Glavni odbor SDA dao je punu podršku pregovaračkom tima SDA na čelu sa predsednikom stranke Bakirom Izetbegovićem u implementaciji izbornih rezultata, kao i „politički zrelu i odgovornu odluku Demokratske fronte da učestvuje u pregovorima o formiranju vlasti i preuzme dio odgovornosti za procese koji slede“.

Pozdravljena je Izjavu koju je predsednik SDA Bakir Izetbegović usaglasio sa predsednicima SNSD-a i Miloradom Dodikom i HDZ-a BiH Draganom Čovićem, kao principe delovanja parlamentarnih većina i izvršne vlasti u tekućem mandatu, a najoštrija osuda upućena je pokušajima „oživljavanja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne“.

„To predstavlja kontinuitet delovanja s ciljem ponovnog uspostavljanja paradržavne tvorevine koja je proizvela udruženi zločinački poduhvat osuđen od Haškog tribunala. Poručujemo da nikada neće uspeti nikakvi pokušaji dalje teritorijalne i etničke podele BiH“, navodi se u zaključku Glavnog odbora SDA.

 Fakti (Srna)